Europa presenterat av Micke!

Då är det återigen dags för en intervju ifrån en av våra tematrädgårdar, denna gången har turen kommit till Europa och personen som jag har intervjuat är Micke. Även den här augustikvällen lyser solen med sin närvaro och sensommaren känns riktigt härlig! Kanske har Jans önskan från förra intervjun om fortsatt fint väder slagit in... Åter till Europa, det var en bra och givande intervju med Micke och jag hoppas att ni som läser håller med!

Så Micke, tycker du att er trädgård har tagit sig bra under sommaren?
-Ja det tycker jag, växterna har i stort sett utvecklats över förväntan, inga större missöden eller liknande. Det som skulle kunna ses som negativt är att rosenskärorna måste putsas väldigt ofta, men det är väl det enda.

Här plockas överblommat!

Varifrån tog/fick ni inspiration för att skapa en europeisk trädgård?
-Vi tänkte allihop i gruppen att ett stort torg verkligen skulle symbolisera Europa på ett bra sätt. Sedan försökte vi så gott som möjligt att baka in stadsmiljöer och skog, det handlar ju om att visa upp hela Europa, från norr till söder.

Var det någonting som ni inte kom överens om i gestaltningen?
-Själva stommen var det inget snack om, där var vi helt på samma plan. Däremot tänkte vi olika kring växtval och hur mycket delarna närmast cykelvägen skulle sticka ut, det blir lite mer sparsmakat där.

Vad upplevde ni som svårast och vad tog längst tid?
-Stenläggningen utan tvekan, den kräver mest underarbete och planering. Att sätta sten tar ju sin lilla tid också, men utan den hade vi inte alls fått den där känslan av ett torg, så den var oerhört viktigt för trädgården. Jag skulle uppskatta att ca 70% av trädgården består av olika markstenar, smågatstenen täcker runt 10 m².

Har du någon aning om hur lång den längsta arbetsdagen var?
-Vi började ju kl 9.00 varje dag och en dag var vi kvar till midnatt och tog emot växter, så kanske 13-14 h. Annars arbetade vi sex-sju timmar om dagen.

Vilka fördelar respektive nackdelar ser du att det finns att arbeta med den europeiska världsdelen?

-En fördel är ju att vi bor här och är mest bekanta med den här delen av världen, ytterligare en är ju att vi kommer härifrån och vill visa upp det bästa med Europa. Det är nog lättare för oss att visa upp en rättvis bild av Europa också. 
-Jag kan tänka mig att det även är en nackdel att ha så bra koll, det blir väldigt brett och det finns många saker som vi i gruppen vill ha med.

Ni har en del lite större träd i ert skogshörn, var det svårt att få tag i växter generellt? 

-Nej egentligen inte, det handlade egentligen mer om att få tag i rätt kvalitet. Alltså rätt form, mått och stil på växterna. 


Skogen tillsammans med den grekiska husfasaden.

Vad skulle du säga att du är mest nöjd med i er trädgård?

 Jag skulle säga stenläggningen och bakgatan. Det känns som att vi har träffat rätt med torget och stenen.

Om du ska förklara det Europa som ni har skapat med tre ord, vilka blir det då?

-Urban, social och mångfasetterad.

Finns det något i någon av de andra trädgårdarna som du har fastnat för?

-Jag gillar Antarktis trädgård, den har god harmoni. De gråa och vita färgerna tillsammans med all sten blir bra ihop! Annars kan jag tipsa om att stå och titta igenom alla trädgårdar samtidigt, genom att följa gången med blicken går det att se hur mycket de olika trädgårdarna skiljer sig, det är stora kontraster från världsdel till världsdel.

Har du något önsketema eller något förslag till nästa års tematrädgårdar?

-Det skulle vara intressant med ett konstnärligt tema med olika ismer, exempelvis expressionism eller kubism. 

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
-Jag önskar mig en mycket finare höst än sommar, ett bra slut på växtsäsongen!














Det var allt för denna gång, nu får vi hoppas att också Micke får som han önskat och att det fina vädret är här för att stanna! Håll utkik på bloggen för att inte missa kommande inlägg och intervjuer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar